Har äntligen bakat mitt första surdegsbröd! Tog ett säkert kort och gjorde ett bröd efter ett recept ur Leilas one more slice. Recepter är som följer:
30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2,5 msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk sirap
20 dl vetemjöl
Smula jästen och lös upp den i vatten.Tillsätt salt, surdeg och sirap. Därefter tillsätts lite mjöl i taget och degen knådas tills den blivit elastisk. Degen skall sedan jäsa under bakduk i ca två timmar. Knåda degen och forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och jäs bröden under bakduk i cirka 1,5 timme. Sätt ugnen på 250 c. När bröden jäst klart snittas dem genom att man drar tre diagonala streck med kniv, sätt sedan in bröden i ugnen. Släng in 1 dl vatten i ugen (görs för att brödet skall få en fin skorpa). Sänk värmen till 220 c och grädda i ca 40-50 minuter.
Jag minskade ner mängdera i receptet men fick ändå två riktigt stora surdegsbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar