fredag 9 september 2011

Äpplebröd

I dessa äppletider gäller det att ta till vara dessa fina frukter allt vad man kan. Här är ett recept på äpplebröd. Receptet kommer från Rosendals trädgårdscafé.

7 dl vatten
5 dl havregryn
5 dl grovrivna äpplen
50g jäst
3 tsk salt
Ev lite honung
1,7-2 liter vetemjöl

I ett ägg till pensling

Koka upp vattnet och häll det över havregrynen och rör om. Riv äpplena grovt och tillsätt dem. Rör ner jästen ner jästen när degspadet har svalnat till fingervarmt, tillsätt ev lite honung. Rör ner salt och minsta mängden mjöl. Arbeta degen blank och smidig, tillsätt ev lite mer mjöl. Därefter ska degen jäsa i 60 minuter och sedan knådas den och delas i fyra delar. Forma varje degbit till en knut  lägg dem på en plåt och tryck ner en eller flera äpplebitar i det. Låt bröden jäsa under duk i cirka 20-25 minuter. Sätt ugnen på 225c. Pensla bröden med ägg och sätt in dem längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200c och grädda sedan bröden i cirka 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar