måndag 19 september 2011

Grekiskt lantbröd med surdeg.

Har äntligen bakat mitt första surdegsbröd! Tog ett säkert kort och gjorde ett bröd efter ett recept ur Leilas one more slice. Recepter är som följer:

30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2,5 msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk sirap
20 dl vetemjöl

Smula jästen och lös upp den i vatten.Tillsätt salt, surdeg och sirap. Därefter tillsätts lite mjöl i taget och degen knådas tills den blivit elastisk. Degen skall sedan jäsa under bakduk i ca två timmar. Knåda degen och forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och jäs bröden under bakduk i cirka 1,5 timme. Sätt ugnen på 250 c. När bröden jäst klart snittas dem genom att man drar tre diagonala streck med kniv, sätt sedan in bröden i ugnen. Släng in 1 dl vatten i ugen (görs för att brödet skall få en fin skorpa). Sänk värmen till 220 c och grädda i ca 40-50 minuter.

Jag minskade ner mängdera i receptet men fick ändå två riktigt stora surdegsbröd.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar