fredag 30 september 2011

Fläderglass med varm jordgubbssås

Fläderglass är både smarrigt och enkelt att blanda ihop. Detta recept har jag hittat på Arla.

1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl florsocker
3/4 koncentrerad flädersaft
1 dl matyoghurt
2 dl vispgrädde

Till såsen: jordgubbar, socker, vatten och citronsaft.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en bunke. Vispa vaniljfrön, äggulor och florsocker pösigt, rör sedan i saft och matyoghurt. Vispa därefter grädden och blanda ned den i äggsmeten. Skölj den formen/formerna du tänkt använda i kallt vatten och fördela glassmeten i den. Själv valde jag att frysa glassen i gamla creme fraicheburkar då de känns lagom för en portion, glassmeten räcker till fyra burkar. Frys i minst 4 timmar och ställ glassen i kylen i ca 20 minuter före servering.

Till såsen kokas jodgubbar, vatten, valfri mängd socker samt citronsaft. Koka först samman socker och vatten och tillsätt sedan jordgubbarna. Smaka av med citronsaft. Servera såsen varm till den kalla glassen.

Detta är mitt bidrag till månadens sötsak på Söta saker.  http://sotasaker.com/manadens-sotsak-syrligt/

måndag 19 september 2011

Grekiskt lantbröd med surdeg.

Har äntligen bakat mitt första surdegsbröd! Tog ett säkert kort och gjorde ett bröd efter ett recept ur Leilas one more slice. Recepter är som följer:

30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2,5 msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk sirap
20 dl vetemjöl

Smula jästen och lös upp den i vatten.Tillsätt salt, surdeg och sirap. Därefter tillsätts lite mjöl i taget och degen knådas tills den blivit elastisk. Degen skall sedan jäsa under bakduk i ca två timmar. Knåda degen och forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl och jäs bröden under bakduk i cirka 1,5 timme. Sätt ugnen på 250 c. När bröden jäst klart snittas dem genom att man drar tre diagonala streck med kniv, sätt sedan in bröden i ugnen. Släng in 1 dl vatten i ugen (görs för att brödet skall få en fin skorpa). Sänk värmen till 220 c och grädda i ca 40-50 minuter.

Jag minskade ner mängdera i receptet men fick ändå två riktigt stora surdegsbröd.





fredag 9 september 2011

Äpplebröd

I dessa äppletider gäller det att ta till vara dessa fina frukter allt vad man kan. Här är ett recept på äpplebröd. Receptet kommer från Rosendals trädgårdscafé.

7 dl vatten
5 dl havregryn
5 dl grovrivna äpplen
50g jäst
3 tsk salt
Ev lite honung
1,7-2 liter vetemjöl

I ett ägg till pensling

Koka upp vattnet och häll det över havregrynen och rör om. Riv äpplena grovt och tillsätt dem. Rör ner jästen ner jästen när degspadet har svalnat till fingervarmt, tillsätt ev lite honung. Rör ner salt och minsta mängden mjöl. Arbeta degen blank och smidig, tillsätt ev lite mer mjöl. Därefter ska degen jäsa i 60 minuter och sedan knådas den och delas i fyra delar. Forma varje degbit till en knut  lägg dem på en plåt och tryck ner en eller flera äpplebitar i det. Låt bröden jäsa under duk i cirka 20-25 minuter. Sätt ugnen på 225c. Pensla bröden med ägg och sätt in dem längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200c och grädda sedan bröden i cirka 25 minuter.

söndag 28 augusti 2011

Havrekakor med smak av kokos och jordnötter.

Som barn bakade jag ofta havrekakor då jag var sugen på något gott. Då jag bakade dem idag slängde jag även i lite kokosflingor, pumpakärnor, solrosfrön och en klick jordnötssmör.

Till ett par enkla havrekakakor behövs:

3,5 dl havregryn
1,5 dl socker
150 g smör

De torra ingredienserna blandas i en skål, matfettet smälts i en kastrull och hälls sedan över blandningen. Blandningen rörs samman och klickas sedan ut i formar. Kakorna gräddas mitt i ugnen på 200 c i ca 10 minuter. Mycket enkelt och riktigt gott. Detta är mitt bidrag till månadens sötsak på Söta saker där månandes tema är lättlagat. http://sotasaker.com/manadens-sotsak/ 

fredag 19 augusti 2011

Här finns det liv!

De senaste fredagarna har jag haft som rutin att mata min lilla surdeg och nu är det är det en fröjd att se hur den bubblar av liv. Har provat att göra surdeg en gång tidigare (i vintras då jag gick en bakkurs). Dock var det mycket kallt vid den tidpunkten så tror att de småjästsvamparna som fanns då frös ihjäl på vagnen hem  från från kursen för något vidare bakresultat blev det inte. Men denna gången tror jag att det är något på gång, har inte hunnit testa min surdeg än men hoppas på möjlighet nästa vecka.

Surdeg av vete:
Dag 1
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk flytande honung

Dag 3
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl

Dag 4
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl

1. Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa och förvara det i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn

2. Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

3. Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt sedan burken stå i rumstemperatur i 1 dygn. ( recept efter one more slice av Leila Lindholm)

Förvara sedan burken i kylen och mata den med 1 dl ljummet vatten och 1 dl vetemjöl ca en gång i veckan. Kvällen innan surdegen skall användas ska den matas och sedan tas fram i rumstemperatur övelr natten så att degen väcks till liv. Surdegen går även att förvara i frysen.


Citronkyckling med oliver.

Fick en gång ett recept på kyckling av min vän Rina, detta recept har blivit en riktig middagsfavorit som jag inte tröttnar på i första taget. Till rätten behövs följande;
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyfter
Lite smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljong
1 tsk rosmarin
1/2 citron (rivet skal + pressad saft)
1 dl svarta oliver
1/2 dl grovhackad persilja

Skär varje filé i tre bitar. Skala och hacka vilöken. Bryn kycklingen och salta och peppra, blanda sedan grädde, buljong, rosmarin, citronsaft i en gryta. Lägg i kycklingen och låt koka i ca fem minuter. Lägg sedan i citronskal, oliver och persilja.

Rätten serveras till föredel med potatis. Smarriga potatisar kan göras genom att koka potatisen i ca tre minuter. Skala , klyfta och lägg dem på en smord plåt. Strö över flingsalt och tapende och sätt sedan in i ugnene i ca 20 minuter. ( 250c)

torsdag 11 augusti 2011

Smoothie med bärblandning.

Smoothies är så lätt och enkelt att ta till när man är lite hungrig eller då man behöver en vitaminkick. Denna gång blandade jag ihop en smoothie av yoghurt, mjölk, röda och svarta vinbär, en halv banan, några jordgubbar ett par blåbär och lite kokos samt lime. Allt mixades i en blender. Mums!

Pizza och pizzabullar.

För ett tag sen hade jag en bakeftermiddag och fixade till pizza och pizzabullar. Till en enkel pizzadeg behövs:
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl

Börja med att smula jästen i en bunke och lös uppden i vatten. Tillsätt stösocker, flingsalt och olivolja. Därefter tillsätts lite mjöl i taget och degen knådas till den blir smidig. Jäs sedan degen i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och dela degen i fyra bitar och kavla sedan ut dem tunt och smaksätt sedan efter smak. Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter.

Jag valde att göra två pizzor, av resterande deg gjorde jag pizzabullar. Till mina pizzor gjorde jag tomatsås efter Leilas recept med 2 klyftor vitlök, ett par tomater, 1 msk smör, 1 msk flytande honung, 1 tsk vitvinsvinäger, flingsalt och svartpeppar. Koka såsen tills tomaterna är helt mjuka och såsen har tjocknat. Jag bredde rikligt med sås på pizzorna och därefter la jag på sparris, soltorkade tomater, getost, basilika, rödlök och pumpafrön. Till pizzabullarna grundade jag med sås och strödde sedan över en mängd stekta kantareller och riven hårdost. Gillade både varianterna men hade nog kunnat dra bort en del av fyllningen från pizzabullarna då en hel del rann utanför vid gräddningen.



fredag 15 juli 2011

Kladdkakmuffins

Återigen har jag tagit ett recept från Leila Lindholms a piece of cake. Denna gång blev det kladdkaksmuffins.


2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
1 dl sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smör och häll i matolja och sirap och blanda sedan med äggsmeten. Därefter blandas vetemjöl, kakao, bakpulver och salt som sedan vändes ner i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och blanda ned i smeten. Placera ut muffinsformar på en plåt och fyll dem till 2/3. Grädda sedan muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.


Smaskens!

fredag 8 juli 2011

Rabarberkräm

Som barn tyckte jag rabarberkräm var så otroligt gott, jag kunde sleva i mig hur mycket som helst av den nyskördade rabarbern som blivit till ljummen kräm där på tallriken. Häromdagen svängde jag ihop en rabarberkräm av ett recept från Vår kokbok.

500 g färsk eller fryst rabarber (ca en liter skuren)
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl

Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka upp den i mjuk under lock ca 3-4 minuter. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen. Häll i redningen i en fin stråle och rör under tiden. Krämen ska sedan bara koka upp. Häll upp den och strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan. Servera krämen avsvalnad eller kall med mjölk.

Flädersaft

Flädersaft är så somrigt gott och lätt att förvara i frysen om man vill plocka fram lite sommar i vinermörkret.

Till denna saft använde jag ca 40 fläderblomsklasar, 4 stycken ekologiska citroner, 3 liter vatten, 75g citronsyra och lite mindre än 2 kg socker.

Skölj blommorna i kallt vatten. Skölj citronerna i ljummet vatten och skär dem i skivor. Koka upp vatten, citronskivor, citronsyra och socker. Häll därefter den heta blandningen över fläderblommorna.Täck över blandingen och låt stå svalt ca 4 dygn. Sila saften och häll upp den i väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kyl eller frys.
 
 

måndag 4 juli 2011

Rulltårta med krusbärssylt.

Har hört att en släkting brukade göra rulltårta med krusbärssylt så när jag hade lite över av denna sylt var jag bara tvungen att prova.

För att röra ihop en rulltårta behövs:

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Tillsätt värskan. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Bred genast på fyllningen och rulla ihop kakan.

torsdag 30 juni 2011

Foccacia

Häromdagen när jag cyklade hem från jobbet kom jag av någon anledning att tänka på foccacia och att det är ett bröd man borde prova på att baka, så sagt och gjort när jag kom hem letade jag fram ett recept och började baka. Receptet är taget från Leila Lindholm.

Till degen behövs:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

Börja med att vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite deg i taget och arbeta samman till en deg. Jäs degen under bakduk i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 240 c. Häll degen på mjölat bord och dela den i två delar, knåda lite och lägg på två oljiga/bakpappriga plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degbitarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att de formar hål, ringla över rikligt med olja och strö över flingsalt.  Fyllningen varieras efter tycke och smak. Själv valde jag ett bröd med körsbärstomater och basilika och i det andra petade jag ner fetaostbitar och rödlök. Därefter gräddades bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.





Tyckte resultatet blev riktigt bra, gillade den salta smaken av flingsalt och det lite matiga med fyllningen.


måndag 27 juni 2011

Raberberpaj med marängtäcke

Rabarber är nog bland det somrigaste man kan tänka sig. De där första rabarberna som växer upp är så ortoligt fina och man får en längtan och försmak av sommaren. Oftast brukar jag göra rabarberpaj med smuldeg men denna gång ville jag prova på något nytt och googlade fram ett recept på rabarberpaj med marängtäcke.

Det som behövs är:
Rabarber och dl socker för strö över.

Degen:
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
4 tsk socker
150 g smör
2 msk vatten

Maräng:
5 äggvitor
1,5 dl socker

Sätt ugen på 200 c och skiva rabarbern. Arbeta sedan ihop degen och forma den i en form. Därefter täcks degbottnen av den skivade rabarbern och strö över sockret. Pajen sätts därefter in i mitten av ugnen och gräddas i ca 20 minuter. Under tiden görs marängen, vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd sedan försiktigt ned sockret. Ta sedan ut pajen från ugnen och låt den svalna något, spritsa eller bred ut marängen på pajen och sätt åter in den i ugnen. Då marängen fått lite färg (efter några minuter) tas den ut och får stelna till innan den är klar att förtäras.


lördag 25 juni 2011

Sommardrömmar

I min farmors skafferi fanns alltid burkar fyllda av söta spröda drömmar. För mig var det först nu jag kom mig för mig att baka denna lilla kaka. Receptet är taget från sju sorters kakor.

Ungstempratur: 150 c

Ingredienser: 100 g smör
3 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 dl olja
1 tsk hjorhornsalt
ca 5 dl vetemjöl
Rör smör, socker och vanillinsocker smidigt. Tillsätt lite olja i taget. Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet.
Rulla sedan ut degen i två längder och skär dem i bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Mina kakor jäste ganska mycket i ugnen så ett tips är att inte göra dem för stora.

Paj med getost och spenat.

Pajdeg: 1,5 dl havregryn, 1,5 vetemjöl, 1 krm örtsalt, 125 g smör och 1-2 msk kallt vatten.
Fyllning: Spenat, vitlök, körsbärstomater, getost, soltorkade tomater och svarta oliver.
Äggstanning: 3 ägg, 2,5 dl mjölk, salt och peppar.

Börja med att göra iordning pajdegen, blanda alla ingredienser och  forma i en pajform som sätts in i frysen. Under tiden görs fyllingen. Fräs spenat och vitlök tillsammans med valfria kryddor och skär oliver, tomat och ost i bitar. Vispa ihop äggstanningen.

Ta ut pajdegen från frysen och fyll med först spenaten och sedan övrig fylling och sist äggstanningen. Grädda på 225c i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

torsdag 26 maj 2011

Grön vårsoppa.

Efter att ha ätit en alldeles underbar ogrässoppa på Kristianstads konsthall samt blivit inspirierad av underbaraclaras skruttsoppa gjorde jag min egen lilla hopblandning av gröna grönsaker och några rädisor. Det blev en riktig kylskåpsrensning där jag hittade nägra hängiga sparris, ett par sockerärtor, lite persilja och gräslök en bunt roccula och så lite spenat. Allting slängdes i en gryta tillsammans med två klyftor vitlök, buljong, paprikakrydda samt salt och peppar. När allting kokat sönder till grön massa mixade jag det till en slät soppa.



Därefter avnjöts soppan tillsammans med hembakat bröd och ett glas havremjölk.

lördag 14 maj 2011

Bröd och biscotti

Igår tog jag äntligen mig lite tid för att baka mitt favoritbröd. Jag har bakat det hur många gånger som helst men tycker alltid det är lika gott. Receptet hittade jag från början i kokboken Rosendals Trädgårdscafé men har allt eftersom lagt till och tagit bort olika ingredienser.

50 g jäst
4 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 msk salt
1,5 msk socker
1 vitlöksklyfta
Soltorkade tomater
Svarta oliver
Fetaost
En halv gul paprika
En halv röd paprika
ca 1,1-1,3 l vetemjöl
Olivolja och havssalt till garnering.

Rör ut jästen i fingervarmt vatten och blanda därefter i olivolja och socker. Låt blandningen stå i ca 10 minuter. Hacka under tiden grönsakerna och osten, blanda sedan i dem i vätskan. Fortsätt därefter att blanda i mjöl och salt. Häll i lite mjöl i taget till det går att forma blandningen till en smidig deg. Knåda degen väl och forma den till en bulle och pensla den därefter med olivolja och låt jäsa i ca 1,5 timme. Efter jäsnningen arbetas degen åter och sen låter jag den jäsa ytterligare (ca 30 min). Forma därefter  degen till bröd eller bullar och pensla dem med olivolja och strö över lite havssalt och mjöl. Grädda bröden i 200 c i 35-40 min.




Under tiden som brödet stod på jäsning fixade jag till en biscottideg. Receptet fick jag på en bakkurs jag gick i våras.

1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakbulver
(ev 1 dl mandel/hasselnötter)

Sätt ugnen på 175 grader. Stöt därefter kardemumma i en mortel eller på en skärbräda. Vispa sedan smör, strösocker, råsocker, vaniljsocker och kardemumma till krämig konsistens. Rör ner ett ägg i taget. Vetemjöl, bakbulver  och ev blandas för sig och vänds sen försiktigt ner i smeten. Forma degen till två rullar och platta till dem något, lägg dem på en klädd plåt. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skiva längderna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på plåten med snittsidan uppåt. Till sist torkas skorporna i mitten av ugnen tills de är helt torra (ca 10 min).


Biscotti går att variera i det oändliga och är även fina att lägga i en glasburk som prydnad eller till present.

tisdag 5 april 2011

Ugnspannkaka med bär

När man inte orkar stå och steka tunna pannakakor är en ugnpannkaka ett bra alternativ. Till min ugnspannaka valde jag att blanda i grahamnsmjöl samt sticka ner bär i olika färger.

Till en sats behövs:
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smör

Blanda mjöl och salt och tillsätt sedan hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen. Bryn lite smör i en långpanna och häll sedan i smeten. Grädda i mitten av ugnen på 225c tills pannkakan har stannat och fått fin färg.

Bärmuffins

För att fortsätta tömma frysen på bär provade jag två olika muffinsvarianter fyllda med olika bär. Första satsen gjordes efter Leilas recept på blåbärsmuffins och det andra gjordes efter bloggen söta sakers recept på rabarbermuffins. I Leilas recept smälter man smöret medan i söta sakers recept blandas smöret direkt med sockret utan att det smälts först. Leilas recept är följande;
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk
1 st citron, skalet
1 nypa salt
200g frysta bär
 
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Söta sakers recept är;
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakbulver
1-2 raberberstänger

Blanda smör och socker och rör sedan i ett ägg åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar. Grädda i 175 grader i 10 minuter.

Jag fyllde mina muffins med blåbär, rabarber, hallon och krusbär och vissa fylldes med blandade bär. Båda recepten föll väl ut och jag märkte ingen större skillnad på konsistensen.
 .

fredag 25 mars 2011

Krusbärssylt

Häromdagen hittade jag ett antal påsar med krusbär i frysen vilka var sparade sen i somras, av dem fick det genast bli sylt. På receptfavoriter.se fann jag detta enkla recept.

2 l krusbär
0,5 dl vatten
500 g syltsocker

Rensa först bären och koka dem därefter med vatten i ca 10 minuter. Mosa bären försiktigt och rör sedan ner sockret och låt småkoka i fem minuter. Skumma bort ev. skum från krusbären och häll därefter upp sylten i rena glasburkar medan sylten är varm, förslut direkt och förvara svalt.